A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Ahşap teknolojisi işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır.
Türkiye’de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektörde, ülkemizde geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bilinmektedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. Ahşap teknolojisi sektörü, pazarının yoğunlaştığı belirli bölgeler civarında toplanmıştır. Üretim bölgelerindeki illerin toplam üretimdeki payları sırasıyla; Ankara %30, İstanbul %18, İzmir %9, Adana %9, Bursa %6, Kayseri %5 ve Eskişehir %4’tür.
Yaşam alanlarının hızla gelişmesinde, iş yerlerinin rekabet edebilmesinde Ahşap Teknolojisi alanının önemli yeri vardır.
Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.
Ahşap Teknolojisi alanı altında yer alan meslek programları; bu sektörün üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu nitelikli ara teknik elemanını hizmet, estetik ve kaliteye uygun olarak yetiştirme amaçlı, yüksek öğretime hazırlayan bir programdır.
B.ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
Mobilya İmalatçılığı
Ahşap Doğrama İmalatçılığı
Ahşap Üst Yüzey İşlemeciliği
Mobilya Döşeme İmalatçılığı
Ahşap Süslemeciliği
Ahşap İskelet İmalatçılığı
MESLEK ELMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Ahşap Teknolojisi alanında çalışanların;
Görme ve işitme organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda,
Göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilen,
Uzun süre ayakta durabilecek ve fiziksel güç sarf edecek kadar bedence sağlam,
Ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı,
Tasarım yapabilecek bilgi ve estetik görüşlü,
Sosyal iletişim yeteneğine sahip,
Ekip çalışmasına uyumlu,
Dikkatli ve titiz,
İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyan,
İnsan haklarına saygılı,
Teknolojik gelişmelere açık ve mesleğinde kendini geliştirebilen,
Mesleğin gerektirdiği eğitimi almış,
Mesleğin gerektirdiği etik kurallara uygun davranan,
Araştırmacı kişiler olması gerekir.